Kriolipoliza

Jest to metoda polegająca na chłodzeniu tkanek tłuszczowych w celu spowodowania ich rozpadu (lipolizy). Wynikiem zabiegu ma być redukcja tkanki tłuszczowej. Na skutek mrożenia lipidy z komórek tłuszczowych są uwalniane i transportowane przez układ limfatyczny. Lipidy w komórkach tłuszczowych krystalizują się w wyższej temperaturze niż inne komórki zawierające wodę. Dzięki temu kriolipoliza niszczy tylko komórki tłuszczowe, a oszczędza inne tkanki, takie jak skóra, mięśnie i nerwy.

Zastosowanie:

Tkanka tłuszczowa miejscowa:

  • głównie w okolicach talii, brzucha, zewnętrznych części ud, dolnych pleców,
  • może być: ramiona, pośladki,
  • niewskazane dla pacjentów o nadwadze przekraczającej 10 kg.

Przeciwwskazania:

  • pacjenci z wszczepionym sprzętem medycznym takim jak: stymulatory serca, urządzenia sztucznie podtrzymujące życie, przenośne urządzenia do pomiaru EKG,
  • choroby wątrobowe,
  • ciąża i karmienie piersią,
  • choroba Raynauda,
  • ostra pokrzywka pod wpływem zimna,
  • krioglobulinemia,
  • hipoproteinemia,
  • zaawansowana cukrzyca u osób starszych,
  • nie wskazana dla dzieci, osób szybko marznących, nadwrażliwych na zimno.